Klinten kultur

Klinten Kultur

 

är en del av den ideella handikappidrottsföreningen HIF Klinten.

 

Klinten Kultur visar att alla har möjligheten att göra vackert.

 

2009 var Klinten Kulturs konstnärliga ledare Ulrika Mickels Nord på en mask work shop under ledning av Mariana Araoz på Högskolan i Kristianstad. Under work shopen blev Mickels Nord övertygad om att maskspel skulle kunna vara ett sätt att träna social interaktion för människor med autismdiagnos. Det slog också Mickels Nord hur många av principerna i maskspelet påminde om hur hästar lever tillsammans.

 

Tillbaka på särskolan där Mickels Nord då hade en tjänst provade hon maskspel tillsammans med sina elever med autismdiagnos och fick fantastiska resultat. Med masker och dockspel hade elverna ett levande och lekfull samspel.

 

Då föddes drömmen om ett cirkustält med en föreställning med eleverna med autism, hästar, dans, trumspel och maskspel. Allra helst under ledning av Mariana Araoz. Det här var i en tid när det på den skolan ansågs bäst att elever med autismdiagnos satt en och en i små bås vända in mot väggen. När specialpedagogerna på den skolan inte gärna gick ut med en grupp elever utanför klassrummet. När det bästa för människor med autismdiagnos var evig stillhet, som mest liknade en för tidig död.

 

Klinten Kultur skapdes som en protest. Magi-muskler och fantasi-fokus, en plan som sträckte sig över fem år, med syftet att visa världen att människor med autismdiagnos kan göra vackert tillsammans med andra. Namnet Magi-muskler och fantasi-fokus kom av att Mickels Nord tror att människor kan träna sig att uppleva mening och magi, att om man har fantasi i fokus kommer drömmarna och att leva ett liv med drömmar där man når sina mål, kan kännas som att leva magisk.

 

Målet för Magi-muskler och fantasi-fokus var en årlig föreställning tillsammans med internationellt verksamma scenkonstnärer.

 

2011 visade Klinten Kultur en koregrafi som gjordes i samarbete med koreograf Emma Ribbing.

2012 gjorde Klinten Kultur familjeföreställningen Det susar i säven i samarbete med maskmakare My Walther

2013 samarbetade Klinten Kultur med The Equus Projects från New York och gjorde Nattdans på Hovdala.

2014 skapade Klinten Kultur Natttdans på Hovdala med en ensemble med medlemmar från Sacramento USA i väster till Israel i öster och många platser där mellan.

2015 är ju i år och nu är det Människohästar på Hovdala och Klinten Kultur har en ensemble från Frankrike, Japan, Norge och Sverige.

 

Att som publik komma och dela vår upplevelse av grande finale Människohästar på Hovdala är att stödja protesten mot att låta unga människor leva i en sådan stillhet att det liknar ett hospice. Att se Människohästar på Hovdala är att stödja tanken på att livet kan levas härligt av alla. Kom och dela livsgnista och magi i Människohästar på Hovdala.

 

foto Fotojennique, Björn Petersson, Klinten Kultur

Klinten Kulturs fasta ensemble

Kristoffer Loij

Hans Ask

Emil Nilsson

Agne Ask

Joans Wictorsson

Klinten kultur, Löjtnant Granlunds väg 12, 28152, Hässleholm, Biljettbokning: Turistbyrån Hässleholm 0451-26 73 060

 

allt material är upphovsskyddat